Sverige kan bli det nye senteret for vinproduksjon i Europa :: Helse og kultur

Foto: Sverige kan bli det nye senteret for vinproduksjon i Europa

Global oppvarming endrer vinkartet over Europa. Mens vinbøndene i de legendariske produksjonsregionene for den edle drikken rykker opp sine vinstokker, utvikler kollegene deres fra andre regioner aktivt denne grenen av landbruket.

Klimaendringer gjør vinproduksjon vanskeligere i regioner som en gang var ideelle der. Selv små endringer i været kan endre sukker-, syre- og tannininnholdet i druer. Høy varme påvirker modningshastigheten, kvaliteten og smaken til vin. Og de siste årene er det plantet vinstokker lenger nord.

Storbritannia, kjent for sine øl og bitter, forventer at vingårdsområdet vil dobles i løpet av de neste 10 årene takket være etterspørselen etter musserende viner.

Vinproduksjon i Sverige

Kommersielle vingårder dukket opp i de skandinaviske landene – Sverige, Norge og Danmark.

  • «Dette er den nye grensen innen vinproduksjon, og druene vokser best ved sin høyeste grense,» sa Felix Arberg, en 34 år gammel vinmaker og vinmaker som returnerte til Sverige i 2017 for å drive den nye Kullabergs Vingård vingård.

Foreløpig kan selvfølgelig ikke Skandinavia konkurrere med etablerte vinmerker, og de kommersielle vingårdene er fortsatt små sammenlignet med Frankrike, Italia eller Spania. Men takket være klimaendringene eldes buketten med svenske viner godt, og svensk vinproduksjon beveger seg fra småskala amatørproduksjon til en industri med voksende ambisjoner.

Kullabergs Vingård dekker 14 hektar og mesteparten av vinstokkene ble plantet for mindre enn ti år siden. Innen 2022 vil vingården nå en årlig produksjon på mer enn 30 000 flasker, hovedsakelig hvitviner som har vunnet en rekke internasjonale priser. De finnes i eksklusive restauranter fra Europa til Japan og Hong Kong.

Mindre tid og flere alternativer

Temperaturene i Sør-Sverige har steget med rundt 2℃ sammenlignet med 30 år tidligere, og vekstsesongen har blitt forlenget med rundt 20 dager, ifølge det svenske meteorologiske og hydrologiske instituttet.

Den utbredte introduksjonen av nye sykdomsresistente druesorter har også bidratt til veksten av svensk vin. De fleste av de lokale vingårdene dyrker en variant kalt Solaris, opprettet i Tyskland i 1975, tilpasset et kjøligere klima og mer motstandsdyktig mot sykdommer. Dette gjør at de fleste vingårder unngår bruk av sprøytemidler.

«Solaris er Sveriges nasjonaldrue», sier Emma Bertaud, en ung fransk vinmaker og vinmaker fra Thora Vingård på Bjäre-halvøya, omtrent 20 kilometer nord for Kullabergs Vingård.

Hun og partneren Romain Chicheri flyttet til Sverige kort tid etter at de fullførte sine vindyrkingsstudier i Frankrike, tiltrukket av muligheten til å lede en vingård og vingård så tidlig i karrieren.

Unge vinprodusenter sier at Sverige opplever mindre ekstreme værforhold enn Frankrike, der varmere vintre kan føre til at vinstokker produserer tidlige knopper som er sårbare for frost og kraftig hagl kan ødelegge et års arbeid på få minutter. En ekstra bonus: mer frihet til å eksperimentere enn i land med rike tradisjoner og regler, som Frankrike.

Vanskelighetene

Vinproduksjon i Sverige

Å tiltrekke seg utdannede vinspesialister er en av hovedhindringene for utviklingen av vindyrking i slike atypiske områder. Foreløpig er flertallet av ansatte rekruttert i utlandet.

En annen viktig sak er levering av lokal vin til forbrukere over hele verden. I motsetning til Frankrike og andre tradisjonelle vinland, er det ingen statlig støtte her. Vinprodusenter er sterkt regulert og kan ikke selge produktene sine direkte til forbrukere på grunn av Sveriges statlige monopol på salg av alkohol.

– Svenske politikere er ikke interessert i utviklingen av vinindustrien fordi de fortsatt ser på alkohol som et sosialt problem, sier vinkritiker Mikael Mølstad til byrået.

Vinprodusenter håper situasjonen vil endre seg etter hvert som vinmarkene utvides. Selv om arealet deres vokser raskt, er det bare rundt 150 hektar – en dråpe i bøtta sammenlignet med nesten en million hektar i Spania og mer enn 800 000 hektar i Frankrike.

– Det produseres svært få flasker hvert år, sier Henrik Edvall, eier av en nettbutikk som eksporterer svensk vin til utlandet. Salget vokser med 10 % per år og forbrukere ønsker å prøve noe nytt, men står overfor en lang og noen ganger fruktløs ventetid.

Men dette er bare begynnelsen og det er godt mulig at Sverige i fremtiden vil bli det nye senteret for vinproduksjon i Europa.

Foto: unsplash.com, en.wallpaper.mob.org, flickr.com

Helse og kultur Nysgjerrig

22.08.2023 | se alle nyheter |

laster inn…

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *