Uhemmet kommunikasjon: Hvordan en europeisk-født mobilteknologi appellerte til hele verden

i 1973 Etter at Marty Cooper utviklet den første mobiltelefonen, var internasjonale samtaler ikke umiddelbart gitt. Telefonene var ganske store – de ble kalt «mursteinstelefoner» eller «mobiltelefoner i bagasjestørrelse», de kunne knapt kalles mobiltelefoner.

I tillegg hadde ikke alle råd til den nye og derfor dyre teknologien. Bare evnen til å snakke utenfor kontoret var overraskende nok til at ingen tenkte mye på å ringe fra utlandet.

De nordiske landene har åpnet for muligheter

De nordiske landene var de første som følte behov for internasjonal kommunikasjon, og for å styrke det kommersielle samarbeidet skapte de prototypen på roamingsystemet som brukes i dag.

I 1981 introduserte de det første mobilsystemet med begrenset regional roaming – Nordic Mobile Telephony (NMT). Denne beslutningen gjorde det mulig for innbyggere i Finland, Sverige, Danmark og Norge å snakke med hverandre.

Den første roamingavtalen utenfor Norden ble signert nøyaktig ti år senere, i 1991, av finske telekom og den britiske operatøren Vodafone. Det ble en modell for andre land og en virkelig katalysator for utviklingen av mobil roaming i verden.

Det første landet hvor Tele2-kunder kunne bruke roamingtjenester var i 2002. Latvia ble. Estland, Sverige, Tsjekkia og andre europeiske land fulgte senere.

«I begynnelsen var kommersiell roaming i Litauen et utelukkende forretningsorientert produkt. Telefoner var store og sammen med kommunikasjonstjenester var ganske dyre den gang og ikke like relevante for alle mennesker som i dag. For de som driver forretninger i utlandet, har roaming blitt en operativ kommunikasjonskanal med sine motparter i Litauen, sier Petras Masiulis, Tele2-sjef for Litauen og de baltiske statene.

Men selv når muligheten bød seg for å ringe Litauen fra utlandet, gjorde alle det med ekstrem forsiktighet og kun når det var et ubestridelig behov.

En verdensomspennende sensasjon ble skapt i Europa

Med den økende dynamikken til internasjonale reiser, lette telekomselskapene etter en måte å standardisere prosesser og la alle europeiske land kommunisere enklere, mer kostnadseffektivt og sikkert.

i 1989 ble GSM-standarden (The Global System for Mobile Communications) utarbeidet, som 2G dukket opp med og i 1991 la jernteppets fall i Øst-Europa grunnlaget for den eksponentielle utvidelsen av roaming på det gamle kontinentet. Etter hvert som handelshindringer ble fjernet, benyttet alle europeiske land anledningen til å vedta en standard for å oppmuntre til nye næringer, inkludert turisme og forretningsreiser.

Etter suksessen med GSM i Europa, bestemte land som USA, Japan og Sør-Korea seg for å følge etter. Etter fusjonen i 2000 ble tredje generasjons eller 3G mobilkommunikasjon introdusert. Takket være 3G vokste roaming utenfor Europa og ble en sensasjon som «snakker» verden.

2G og 3G åpnet muligheter for telefonprodusenter – tilgjengeligheten av globale markeder førte til et kappløp om å bli den første til å utvikle den minste mulige telefonen. Samtidig ble selve enhetene rimelige for en mye større gruppe mennesker.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *