Ukraina: Norge planlegger bistand på 6,8 milliarder euro i fem år

Norges regjering foreslo mandag å gi Ukraina 75 milliarder kroner (7,3 milliarder dollar) i bistand over fem år, samt ytterligere bistand til andre land som er berørt av konflikten.

– Vi foreslår at Norge forplikter seg til et langsiktig bidrag til Ukraina, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

«Vi foreslår at 15 milliarder kroner dedikeres til Ukraina årlig i fem år, eller 75 milliarder kroner,» la han til etter et møte med opposisjonsledere for å presentere detaljer om prosjektet.

Denne konvolutten er ment å dekke humanitær og militær bistand til Ukraina, og vil i år deles likt 50-50 mellom de to formålene.

Høyden vil trolig bli justert av parlamentet, der sentrum-venstre-regjeringen er i mindretall og trenger støtte fra andre partier for å akseptere forslagene deres.

P. Støre foreslo også mandag å øke bistanden med 5 milliarder kroner til «landene i sør, som er mest berørt av krigen i Ukraina», hovedsakelig på grunn av økningen i matvareprisene.

Norges regjering ble sterkt kritisert i fjor for å kutte andelen dedikert utviklingshjelp i budsjettforslaget for 2023, selv om landet så en økning i gassinntekter som følge av krigen.

I 2022 vil Norge erstatte Russland som Europas største leverandør av gass til skyhøye priser, som nådde rekordhøye over 340 euro per megawattime i august.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *