Ulovlige vindturbiner i Norge: Aktivister blokkerer statsministerens kontor

Miljø- og samiske aktivister blokkerte fredag ​​tilgangen til den norske statsministerens kontor i Oslo for å protestere mot fortsatt drift av vindturbiner nesten 600 dager etter at en rettskjennelse erklærte dem ulovlige.

• Les også: PÅ VIDEO | Antivindaksjon i Norge: Greta Thunberg ble jaget bort av politiet

Norges Høyesterett, landets høyeste domstol, konkluderte 11. oktober 2021 med at to vindparker bygget på Fosenhalvøya bryter med samiske minoritetsfamiliers rett til å utøve sin kultur, i dette tilfellet reindriften, en rettighet garantert av FN-tekst.

Hvis dommerne mente at de gitte tillatelsene ikke var gyldige, ville de ikke ha bestemt skjebnen til de 151 turbinene som allerede var bygget den gangen og fortsatt er i drift i dag.

Vedtaket og dets oppfølging er viktig fordi det kan danne presedens for andre saker der bygging av infrastruktur kommer i konflikt med samenes rett til å drive sin tradisjonelle virksomhet, fiske og reindrift. , som opptar store plasser.

Flere titalls aktivister, inkludert mange samer i tradisjonell drakt, oppfordret fredag ​​til å demontere turbinene og sperre tilgangen til statsministerens kontor i Oslo sentrum.

Aktivister sier de ønsker å slå leir der frem til lørdag, den 600. dagen siden rettsavgjørelsen, og har lenker og hengelåser å binde seg til i tilfelle politiet prøver å presse dem ut.
Foto: AFP

– Vi vil ha turbinene fjernet og dette landet tilbakeført til samene på Fosen, sier Elle Ravdna Nakkalajarvi i Samisk ungdomsorganisasjon.

Denne handlingen følger en rekke blokader av offisielle bygninger som varte en uke i slutten av februar, begynnelsen av mars for å markere den 500. dagen siden Høyesteretts dom.

Denne kampanjen ble deretter personlig støttet av Greta Thunberg. På fredag ​​la aktivister også ut et bilde av en svenske som holder et skilt som fordømmer «600 dager med menneskerettighetsbrudd».

Regjeringen ba om ytterligere kompetanse i håp om å finne tiltak som muliggjør sameksistens mellom vindturbiner og reindrift.

Han satte også i gang mekling, som fortsatt pågår, mellom kraftprodusenter og samiske gjetere berørt av Fosen-vindmøllene.

– En forhandlet løsning, som sannsynligvis vil bli oppnådd gjennom mekling, vil muliggjøre en raskere løsning, sa olje- og energiminister Terje Aasland til AFP gjennom sine tjenester. «Alle sider ville vinne, og jeg håper denne banen er vellykket.»

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *