Opprettelsen av fleridrettsgrupper vil øke nytten av idrettsskoler / Artikler

KORT OPPSUMMERT:

 • I volleyballspill reduserer forsinkelser i studentenes interesse på grunn av sportskonkurranser muligheten for å oppdage nye talenter
 • Utrente barn under 15 år synes det er vanskeligst å starte med idrett på grunn av manglende ferdigheter
 • Det er umulig å oppnå høye prestasjoner i visse idretter uten spesialisering fra tidlig alder
 • Opprettelsen av fleridretts- og høykompetansegrupper vil gjøre det mulig for idrettsskoler å øke tilbudene sine innen trening av barn
 • Antallet nye trenere synker, og belønningen for arbeidet som er utført er demotiverende.

Māris Vensbergs har jobbet som trener ved en idrettsskole i åtte år og understreker at hun relaterer erfaringen sin til volleyball. Vensbergs er trener ved Riga Volleyballskole (RVS) og bruker sitt perspektiv mer på lagidretter, da han føler seg inkompetent til å vurdere individuelle idretter i idrettsskoler.

Mara Vensbergs forslag til mer effektiv drift av idrettsskolene

 • Differensiering av studentgrupper i tre deler:
 1. Eksisterende systemer og treningsøvelsesgrupper.
 2. Lag en multisportgruppe med vekt på generell fysisk form.
 3. Opprette en gruppe prestere med høye trenerkvalifikasjoner, godtgjørelse og konkurranse.
 • Forbedre nasjonal idrettspolitikk. Lag skattepolitikk som er vennlig mot privat finansiering for å øke budsjettet for barne- og ungdomsidrettsskoler, spesielt for avlønning av trenere for fleridrettslag.
 • Stimulering av unge spesialister med skolepengekonsesjoner, muligheten til å betale lønn fra de økonomiske ressursene som er samlet inn i privat sektor, spesielt i multisportgrupper.

Volleyballidrettsskoler er heldige fordi det anbefales å lære volleyball som spesialidrett fra 13-14 års alderen. Det førte til at tidlig spesialisering gikk tapt, selv om volleyballtrenere ikke tok så mye hensyn til det, forklarer Wensbergs. I volleyball var den første offisielle konkurransen det latviske ungdomsmesterskapet for aldersgruppen U-12, men samtidig var det en ulempe når det gjaldt å tiltrekke seg studenter.

«Det er nesten umulig å finne en ung person i alderen 10-11 år som allerede er fysisk sprek og høyere enn forventet,» forklarer Wensberg. «Alle de små spiller fort fotball, de høye spiller basketball, resten løper mens de holder en innebandystav i hånden. Idrettsgruppene til disse lagene har allerede samlet seg i det siste året av førskoleutdanningsinstitusjonen og i de første klassene på skolen.»

Men til tross for alt var gruppen i volleyball ferdig.

Fra hans erfaring konkluderte Wensberg med at det var tre typer ungdom i treningsgruppen hans.

Mer enn halvparten av studentene er fra andre idretter de aldri har konkurrert i, for eksempel basketball, og vokser også høyere og saktere, og sitter mer på benken i fotball. Den andre gruppen er barn hvis foreldre fanget barnet deres i å ikke gjøre noe i en alder av 13-15 år og deretter prøvde å komme inn i sport. Den tredje er en liten seksjon som trener volleyball i lang tid.

Over tid dukket det opp positive og ikke så positive egenskaper i hver av disse gruppene. Når han trener yngre grupper, prøver Vensberg å følge prinsippet – jo flere bevegelser en utøver lærer i yngre alder, jo bedre vil han bli i sin valgte idrett. I ungdomsgruppa har Wensberg virkelig omfavnet alle idretter og har hentet inn trenere fra andre idretter for å vise sine ungdomsvolleyballspillere det grunnleggende. Generelt sett er elever fra andre idretter ganske gode i fysisk form, men det tar lang tid før de lærer de grunnleggende ferdighetene ved å spille volleyball.

Ofte er noen trekk lært grundig gjennom tidlig spesialisering i andre idretter påtrengende. For eksempel slår tidligere basketballspillere ofte til med feil fot i volleyballkamper.

Det vanskeligste skjer med barn som akkurat begynner å drive med sport i en alder av 13-14 og til og med 15 år.

Foreldre ringte treneren og sa fortvilet at noe måtte gjøres med den unge mannen og det eneste han klarte å overtale var volleyball. Vensberg så tilfeldigvis folk som ikke kunne spille fotball, og treneren innrømmet beklageligvis at det ble flere og flere slike unge mennesker, og det var veldig vanskelig for dem å lære volleyball på grunn av den generelle lave fysiske formen.

En sen person kan lære og spille volleyball godt bare hvis det er stor lyst, selvoppofrelse og hvis høyden oppfyller kravene, innrømmer Vensberg. Opplæringsvolumet til en slik studentgruppe er mye høyere enn for andre studentgrupper. Treneren konkluderte med at problemene med å begynne og lykkes med å lære volleyball var størst for barn som ikke hadde begynt å trene eller drive med noen idrett før i 12-15-årsalderen, men mindre for barn som hadde lært andre idretter spesifikt for tidlig. .

Vensberg ser ulike løsninger eller forbedringer for idrettsskolens drift. Han er ikke helt enig i basketballlegenden Valdas Walters oppfatning om at barn opp til 14-15 år bør gjøre alt.

«Kanskje for de fleste, ja, men spesifisiteten til flere idretter krever spesialisering fra tidlig alder, uten hvilken høye idrettsprestasjoner er umulig å oppnå. For eksempel kunstnerisk gymnastikk, kunstnerisk gymnastikk, hockey, fotball,» forklarte Wensberg. «Ved å følge denne veien må staten og idretten i Latvia gi opp deltakelse eller gode prestasjoner i de europeiske under-17, under-18 og verdensmesterskap i lag og individuelle idretter.»

Wensberg så at det alltid ville være forskjellige tilnærminger eller betingelser for trening når man spesialiserte seg i forskjellige idretter.

Trenere oppfordrer hver idrettsskole til å lage pilotprosjekter eller sammenhengende fleridrettsgrupper.

Ved å danne flere treningsgrupper i regi av en idrettsskole for hver idrett, vil det være en mulighet for barn til å lære alle idretter og forbedre friidretten. Treneren vurderer spesiell oppmerksomhet til atletikk som er nødvendig for å oppnå normal generell fysisk form for barnet og utvikling av riktige ferdigheter og evner i grunnleggende bevegelser – løping, hopping, kasting, fangst. For øyeblikket er dette en veldig het sak og problem på alle idrettsskoler, understreket treneren.

Nyopprettede pilotprosjekter kan involvere barn som ikke spesialiserer seg i en bestemt idrett, men samtidig har deltakende deltakere lyst til å spille volleyball, fotball eller basketball. Hvis det vil være grupper på idrettsskoler fra hver idrett som vil ta hensyn til den generelle utviklingen av elevene i læreplanen ved å undervise i grunnleggende bevegelser, ferdigheter og evner i alle idretter, vil elevene senere, når de tar den endelige beslutningen om å gjøre det. . å drive med andre idretter, ha en grundig fysisk forberedelse og et allsidig bevegelsesgrunnlag er gode premisser.

Vensberg var klar over «Velg din sport»-prosjektet, som også opererte en tid i Latvia, men han hadde ingen informasjon om idrettene som ble valgt ut for barn eller kriteriene og effektiviteten til programmet. Etter dette prosjektets anbefalinger for valg av volleyball, ble en mann uten antropologiske eller fysiske egenskaper og spesielle fordeler for volleyball med i Wensbergs treningsgruppe.

På samme måte trenger enhver idrettsskole definitivt en mulighet for barna sine til å utøve sin valgte idrett mer seriøst og profesjonelt, med de beste ekspertene som jobber med dem.

Vensberg insisterte. Som sådan vil det også være treningsgrupper med høy kompetanse, som samler de beste elevene som har satt seg høye mål og konkurrerer i det latviske ungdoms- og voksenlandslaget. Disse gruppene bør vie mer til opplæring, sikre de beste treningsforholdene og trenere bør få mer midler. På den annen side bør ledelsen ved idrettsskolene evaluere arbeidet og prestasjonene til trenerne i de høykompetansetreningsgruppene innen et visst tidsrom for å skape konkurranse og kvalitet om nødvendig ved å rotere dem.

Vensberg innrømmer inntil da alt vil ordne seg, men forventer at det blir problemer med å bekrefte trenertall og lønn. Han ønsket velkommen det han så i «Sports Studio» om den norske tilnærmingen, utelukkende resultater i barneidretten, da den lar sport nytes uten spenning eller for mye ansvar, uten å miste interessen. Den norske modellen er sammenlignbar med det latviske idrettssystemet når det gjelder interesseutdanning, innrømmer treneren, men han er bekymret for forskjellen i lønn for idrettstrenere eller lærere som jobber med interesseutdanningsgrupper.

– Retningen til den nasjonale idrettspolitikken må sees tydelig her. Idrettspolitikken må sees på som ett stort bilde som omfatter alt fra idrett i barnehager, skoler, interesseundervisning, idrettsskoler til landslagsutøvere. og kjærlighet [Latvijas Olimpiskās vienības] program, sier Vensberg. «Selv om det i årevis har vært sagt at det er lagt vekt på ungdomsidrett og helse, er det vanskelig å se noe annet enn et «Sport for hele klassen»-prosjekt. Mye av prosjektet er et initiativ fra de respektive forbund og et ønske om å tiltrekke unge idrettsutøvere til deres idrett.»

Som en begrensende og distraherende faktor legger Vensberg også vekt på tiltrekningen av privat finansiering – i stor grad gitt av foreldre – til idrettsskoler.

I dag er dette mulig, men å betale juridiske skolepenger, alle skatter og for å dekke treners lønn legger en enorm økonomisk belastning på foreldrene. Denne problemstillingen er også svært relevant for deltakelse i konkurranser og turneringer, som er fullt betalt av foreldrene. Dersom staten tenker i denne retningen og tar ansvar for barns helse, vil det være nødvendig med skatteincentiver for å tiltrekke seg ytterligere midler til idrettsskolene til å betale trener- og konkurransehonorarer, understreket Vensberg.

Involvering av ungdomstrenere i idrett og idrettsskoler er også en annen presserende sak. For eksempel i volleyball er det færre og færre elever som lærer om en ny trener hvert år, og i år hadde RVS én elev som øvde, innrømmer Vensberg.

Ofte blir ikke elever informert om lønn på idrettsskoler og får et sjokk når de oppretter den første treningsgruppen og mottar 150-200 euro for den første måneden av arbeidet.

Alle trenere blir tvunget til å jobbe i andre jobber, oftest i skoler eller førskoleutdanningsinstitusjoner, for å dekke dagliglivets nødvendigheter.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *