Utenriksdepartementets tjenestemann: Internasjonal isolasjon av Russland og Hviterussland må fortsette

Utenriksdepartementet understreket at NB8-landene har uttrykt sin kontinuerlige og urokkelige støtte til Ukrainas suverenitet, uavhengighet og territoriale integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser, og er også forent i fortsatt aktiv koordinering i form av de baltiske og nordiske landene. . Russlands aggresjon mot Ukraina og måter å fortsette å presse Russland til å stanse fiendtlighetene ble også diskutert.

Møtedeltakerne diskuterte dagens situasjon i Hviterussland og regimets undertrykkelse av sivilsamfunnsaktivister og den demokratiske opposisjonen. Latvia informerte sine NB8-medland om den hybride trusselen implementert av Hviterussland og den forverrede situasjonen med ulovlig migrasjon på grensen til Hviterussland.

Da de diskuterte utbruddet av vold i Karabakh, understreket direktørene behovet for å fornye dialogen mellom Aserbajdsjan og det armenske samfunnet i Karabakh. Det var også en meningsutveksling om aktuelle hendelser og samarbeid med Moldova, Georgia og sentralasiatiske land.

NB8s samarbeidsformat inkluderer Danmark, Estland, Island, Latvia, Litauen, Norge, Finland og Sverige. I 2023 ledes NB8-samarbeidet på utenriksdepartementsnivå av Latvia, og prioriteringene det setter er nært knyttet til utfordringene Russlands krig i Ukraina gir.

Utenriksdepartementet bemerket at en av prioriteringene er å styrke den regelbaserte internasjonale orden, inkludert å finne juridiske løsninger for å stille Russland og dets ledere for retten. En viktig form for NB8-samarbeid er fellesbesøk av tjenestemenn i utlandet, som understreker samholdet og verdiene i regionen. I vår reiste Latvia sammen med utenriksministre til Moldova og Ukraina.

Rapporter feil i artikler

Marker feil tekst og trykk Ctrl+Logg på.

Flagg feil tekst og rapporter det!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *