Velkommen til Norge. Russerne har funnet et smutthull for å reise til EU

Innbyggere i den russiske føderasjonen har funnet en måte å reise til EU for å handle. Selv om EU har stengt grensene mot Russland, har Norge ennå ikke gjort det. Som medlem av Schengen-området er grensen til Finland åpen og gir alle reisende fra Russland muligheten til å passere den uten kontroll. Busser fulle av russere krysser grensen hver dag for å frakte varer fra Finland, melder serveren Euractive.

Norge, som ikke er medlem av EU, fortsetter å utstede visum til russere på forespørsel. Likevel har Norge vært en fullverdig del av Schengen-området siden 2001.

Russiske statsborgere har dermed mulighet til å krysse grenseovergangen i Storskog og deretter kjøre til nærmeste landsby Näätämö på finsk side av grensen på under en time. De kan da kjøpe varer som ellers ville vært underlagt europeiske sanksjoner.

Etter gjeldende regelverk kan ikke finske og norske myndigheter ta grep mot russiske kjøpere. Det finske utenriksdepartementet ba rett og slett butikker om ikke å selge varene sine til russerne.

Norges grense til Russland er bare 198 kilometer lang og den norske regjeringen har foreløpig ikke iverksatt spesielle tiltak for å sikre den. I januar klarte en avhopper fra familien Wagner, Andrej Medvěděv, å krysse den norske grensen ubemerket av myndighetene, skriver nordmannen. Barents Observer.

Nordmennene hadde et mye løsere innreiseregime med Russland før krigen, men i fjor sommer strammet de inn og nektet russiske fly tilgang til luftrommet deres. Den fullstendige suspensjonen av visumutstedelse for russere ble imidlertid aldri implementert.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *