Venezuela gjenopptar forhandlinger med opposisjonen

Regjeringen og opposisjonen of Venezuela vil fornye sin dialog med mekling av Norge, med samtaler planlagt til tirsdag på Barbados. Dette melder AP, som viser til en mandagsuttalelse fra den norske ambassaden i Mexico, publisert på X-plattformen.

Vi husker det Mexico var vertskap for flere forhandlingsrunder i 2021 og 2022. På sitt siste møte i november 2022 ble landene enige om å opprette et FN-drevet fond for å finansiere helse-, mat- og utdanningsprogrammer for de fattige, mens den amerikanske regjeringen gikk med på å la oljegiganten Chevron pumpe olje fra Venezuela.

Colombia og andre land har de siste månedene forsøkt å fornye seg forhandlinger mellom landene, men regjeringen til president Nicolas Maduro krevde at USA opphever økonomiske sanksjoner og frigjør venezuelanske midler holdt i utlandet som en betingelse for å gjenoppta forhandlingene.

Det står det i Norges uttalelse mandag begge parter bestemte seg for å gjenoppta dialogen «for å oppnå en politisk enighet avtale.» Den venezuelanske regjeringen kommenterte ikke umiddelbart.

Venezuela har utstedt en arrestordre på opposisjonsleder Juan Guaido.

Han er anklaget for forræderi og overtakelse av embetet

En amerikansk tjenestemann, som uttalte seg på betingelse av anonymitet, sa at det ikke var noen «avtale» mellom den amerikanske regjeringen og Venezuela.

Den offisielle sa administrasjonen Biden støtter Venezuela-ledede samtaler, klar til å gi nødhjelp sanksjoner som svar på spesifikke handlinger rettet mot å organisere konkurransedyktige valg.

Dialogen startet offisielt i september 2021, men President Maduros delegater trakk seg fra forhandlingene i oktober 2021., etter at den colombianskfødte forretningsmannen Alex Saab ble utlevert fra Kapp Verde til USA på grunn av anklager for hvitvasking av penger. Maduro satte en betingelse for gjenopptakelse av Saabs løslatelse.

Den politiske, sosiale og økonomiske krisen som preger Venezuela har vokst siden den dukket opp for ti år siden etter et globalt fall i oljeprisen.Venezuelas mest verdifulle ressurs, feilstyring av selverklært sosialistisk administrasjon og regjeringens undertrykkelse av sine motstandere.

Chevron og Venezuela signerer avtale om å øke oljeproduksjonen

Chevron og Venezuela signerer avtale om å øke oljeproduksjonen

Venezuelas oljeminister: Joint ventures og oljeproduksjon som vi alltid har gjort

Noen medlemmer av den venezuelanske opposisjonen hilser Norges uttalelse velkommen. Luis Florido, en tidligere opposisjonslovgiver i eksil, sa på X at bare gjennom forhandlinger kan venezuelanere gjenopprette demokratiet gjennom valgurnen.

«Du vil ikke få alt du vil ha, men du vil gjøre fremskritt,» sa han om forhandlingene.

Den venezuelanske påtalemyndigheten ga i begynnelsen av oktober en ordre mot arrestasjon av opposisjonsleder Juan Guaido og vil søke hjelp fra Interpol for å pågripe ham.

Guaido, som lever i eksil i USA, ble anklaget for forræderi, overtakelse av funksjoner, hvitvasking av penger og konspirasjon for å begå en forbrytelse.

I januar 2019 erklærte tidligere nasjonalforsamlingspresident Guaido seg som «interimspresident» i Venezuela etter å ha utfordret 2018-gjenvalget av president Nicolas Maduro.

Forløpet av Guaido har fått støtte fra dusinvis av land, inkludert USA, som innførte en rekke sanksjoner mot Caracas, inkludert en embargo mot venezuelansk olje.

Guaido klarte imidlertid ikke å fjerne Maduro fra makten og tapte gradvis den viktige rollen han spilte. Sent i fjor avsluttet landets opposisjon offisielt hans stilling som midlertidig president.

María Corina Machado, opposisjonsleder i Venezuela, utestengt juli for å inneha offentlige verv i 15 år.

Venezuelas presidentvalg forventes å finne sted i 2024. En annen opposisjonskandidat, tidligere Miranda-statsguvernør Enrique Capriles, har også fått forbud mot å stille til valg i 15 år.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *