Krig i Ukraina. 19. september 573. dag for invasjonen [NA ¯YWO]

Andrzej Duda: Krigen må ta slutt, ikke fryses

President Andrzej Duda talte onsdag under den generelle debatten til den 78. sesjonen i FNs generalforsamling. Presidenten snakket hovedsakelig om krigen i Ukraina. – Denne brutale krigen må ta slutt, ikke fryses. Dette kan bare oppnås ved å gjenopprette Ukrainas fulle territoriale integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser, understreket han.

– Russlands brutale aggresjon har skapt alvorlige problemer på global skala. Dette har satt den internasjonale rettsordenen på prøve. Kostnadene ved disse barbariske handlingene – humanitære, materielle, men også miljømessige – er enorme og fortsetter å vokse. Verdensfreden har ikke vært under en slik trussel på lenge, sa presidenten.

– Fornektelse av frihet er slaveri, det er imperialisme og nykolonialisme, det er usunne drømmer om herredømme over andre. Ved å starte krigen i Ukraina ønsket Vladimir Putin å gjenoppbygge det russiske imperiet, dele verden og gjøre Europa bærekraftig avhengig av sine råvarer. Han feilet. Og jeg har dyp tro på at han ikke vil lykkes, bemerket han.

– I dag trenger verden igjen modige og fremsynte ledere. En av disse lederne var den avdøde polske presidenten Lech Kaczyński, som jeg hadde æren av å samarbeide med. En leder som for flere år siden forsøkte å øke bevisstheten, appellere til politikere og advare mot den imperiale politikken til Vladimir Putins Russland, sa Duda. Han husket og siterte Lech Kaczyńskis tale i Tbilisi under den russiske invasjonen av Georgia, inkludert hans ord om at tidene med russisk dominans i regionen var over for alltid.

– I dag, akkurat her, ved FNs hovedkvarter, vil jeg gjenta det: disse tidene kan aldri komme tilbake! Erobringslogikken, som består i å endre grenser med makt, i strid med loven og nekte det ukrainske folket retten til å eksistere, må ta slutt, sa Duda. – Denne brutale krigen må ta slutt, ikke fryses. Dette kan bare oppnås ved å gjenopprette Ukrainas fulle territoriale integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser, la han til.

Han ba også om at gjerningsmennene til krigsforbrytelser ble stilt for retten og understreket at Polen utfører aktiviteter i dette området. Han la også til at i tillegg til krigen i Ukraina, er det også en informasjonskrig, som også er rettet mot Polen.

– Folk prøver å baktale Polen på forskjellige måter. Vi har faktisk alltid vært imot russisk imperialistisk og nykolonial politikk og støttet forsvaret av Ukraina fra begynnelsen. Vi, som et internasjonalt samfunn, må trekke konsekvensene. Vi må kjempe mot manipulasjon og desinformasjon. Vi må kjempe mot forvrengningen av historien. Vend om på rollene som bøddel og offer. Ondskap må kalles ondskap og kriminalitet må kalles kriminalitet! – appellerte til presidenten.

kilde: PAP

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *