En fantastisk norsk rute for våghalser

Spektakulær utsikt over snødekte fjell, akvamarinvann som strekker seg under føttene dine og den høyeste havklippen i Europa: denne fantastiske kombinasjonen tiltrekker seg spenningssøkere.

Via ferrata oversettes til «jernbane», et begrep som beskriver klatreruter som bruker ståltau og faste stiger for å hjelpe klatrere.


Foto: nordfjord.no

Hornelen stiger til 860m og er erklært av Fjord Norway Tourist Board som den høyeste havklippen i Europa. Fra toppen av Hornelen er det imponerende utsikt over omgivelsene rundt den norske fjorden. «Adrenalinkicket når du ser ned og ser skipene i fjorden som passerer mer enn 600 meter under deg er uovertruffen,» sa Roger van Oorschot, mannen bak nyhetene, til CNN. klatrerute.


Foto: nordfjord.no

Tre forskjellige ruter

Den nye klatreruten er laget til Van Oorschot – han har jobbet med prosjektet i ni år. Arbeidet startet i fjor sommer og via ferrata ble offisielt innviet 18. juni. Van Oorschot arrangerer allerede guidede turer gjennom selskapet Hornelen Via Ferrata.


Foto: nordfjord.no

Hornelen ligger på øya Bremangerlandet i Nordfjord-regionen i Norge. Fjellet, kjent i norrøn mytologi som et samlingssted for hekser, skal også ha blitt besteget av kong Olaf I av Norge, som styrte landet fra 995 til 1000.

De som ønsker å følge i Olafs fotspor på Via Ferrata kan velge mellom tre ruter med ulik vanskelighetsgrad: Ørnelia (Ørnebakken), Hekseveggen (Heksemuren) og Olavsruten (Olafsruten).


Foto: nordfjord.no

Eagle Hill er den enkleste av de tre rutene, beskrevet av Fjord Norges kommunikasjonssjef Christopher B. Furstenberg som «en flott introduksjon til via ferrata – en enkel to-timers klatring» og passer for barn over 12 år. En reservasjon for Eagle Hill koster NOK 1095 (ca. $102) per person. Prisen er den samme for voksne og barn.


Foto: nordfjord.no

Neste stopp er Heksemuren, som er en «moderat vanskelig sekstimers klatring» som passer for alle over 14 år. Å bestille denne ruten koster 1495 kroner (ca. $139) per person.

Olafs rute går helt til toppen og er den vanskeligste, kun egnet for personer over 16 år og i god fysisk form. Det koster 1695 kroner (ca. 158 dollar) per person. Olafs rute er en heldagsvandring, men belønner de som holder ut med det Fürstenberg kaller «eksepsjonell utsikt».


Foto: nordfjord.no

«Havet er 860 meter under føttene dine,» sa han til CNN Travel. «Til venstre ser du det vide havet, øyene, bygdene, fjordarmene, de snødekte fjellene og isbreene lenger ute i fjordene. Jeg tror ikke du finner andre steder du kan finne nyt alt på samme tid.»

Hornelen Via Ferrata er forpliktet til å sikre sikkerheten til klatrere, ber passasjerer om å forhåndserklære eventuelle medisinske problemer og gi en sele, et Via ferrata-sett – som inkluderer to karabinkroker og en støtdemper – og en hjelm for hver klatrer.

– Guidene kjører en leksjon og demonstrasjoner før turen og sørger for at alle er trygge under hele eventyret, sier Furstenberg.


Foto: nordfjord.no

Mer informasjon om forberedelse og hva du skal pakke finner du på nettsiden til Hornelen Via Ferrata.

Ruten har bare vært åpen for guidede stigninger i noen få dager – den første stigningen var 23. juni – men van Oorschot sier at returene allerede har vært «overveldende».

– Alle er overrasket over helningen til denne steinen som reiser seg fra havet og den uhindrede utsikten over fjordene, sier han.


Foto: nordfjord.no

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *