En ny mineralforekomst i Norge kan møte den globale batterietterspørselen de neste 100 årene

Det anglo-norske selskapet Norge Mining har oppdaget en enorm forekomst av fosfatbergart (en type mineral) på Sørvestlandet. Forekomsten inneholder nok mineraler til å møte den globale etterspørselen etter batterier og solcellepaneler de neste 100 årene, sa gruveselskapet, sitert av Euroactiv.

Det estimerte volumet av fosfatbergart i forekomsten er 70 milliarder metriske tonn.

Mengden er sammenlignbar med de globalt anerkjente påviste reservene av fosfat

I følge 2022-rapporten fra US Geological Survey er dette beløpet omtrent 71 milliarder tonn. Funnet har vakt betydelig oppmerksomhet og vil få enorme implikasjoner for den globale fosfatindustrien, skriver utenlandske medier.

Mot dyr energi: Hellas åpner den største solcelleanlegget i Europa for 130 millioner euro

Gården vil «forsyne» minst 75 000 hjem

Fosfatbergart har en høy konsentrasjon av fosfor, som er et nøkkelelement i å bygge grønne teknologier, men det er for tiden betydelige forsyningsproblemer.

Fosfor ble først oppdaget i 1669 av den tyske forskeren Hennig Brand, som lette etter de vises stein. Selv om det har vist seg ineffektivt til å gjøre uedle metaller om til gull, har det blitt en viktig komponent i litium-jernfosfatbatterier som brukes i elektriske biler, så vel som for solcellepaneler og databrikker.

Russland kontrollerte tidligere de største forekomstene av ultraren fosfatbergart i verden, og EU advarte om at det var en høy risiko for tilførsel av disse «kritiske råvarene».

Lov om kritiske råvarer

Lovforslaget om kritiske råvarer som ble foreslått av EU-kommisjonen i mars, fremhever viktigheten av fosfat som et nøkkelelement i produksjonen av gjødsel.

Den globale økonomien forbruker rundt 50 millioner tonn fosfor hvert år, og forskere advarte tidligere i år om at planeten kan møte et «fosfogedon» hvis negative forsyningstrender fortsetter.

Frankrike åpner først "giga-fabrikk" for batterier til elektriske kjøretøy

Frankrike åpner den første «gigafactory» for elbilbatterier

Landet ønsker å bryte med sin avhengighet av Kina

Regnes som den største forekomsten i verden, har forekomsten som drives av Norge Mining kapasitet til å møte den økende globale etterspørselen etter gjødsel, solcellepaneler og elbiler i det neste århundre, sa det engelsk-norske selskapet.

Denne oppdagelsen kommer på et tidspunkt da økonomier og bedrifter i fellesskap søker bærekraftige løsninger for å redusere avhengigheten av ikke-fornybare ressurser og minimere karbonutslipp.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *