Et stort funn i Norge kan gjøre at Europa kan bli selvforsynt med forsyning av essensielle materialer

Ifølge Euronews ble den verdifulle malmen oppdaget i 2018. Norge Mining meldte i mai at den totale mengden fosfat kan komme opp i rundt 70 milliarder tonn.

Fosfat er rikt på fosfor, som er en svært viktig komponent i mange miljøvennlige teknologier, samt i gjødselproduksjon. Denne oppdagelsen er svært viktig for Europa som for tiden står overfor en mangel på disse komponentene.

I 2012 ble det advart om at Europa potensielt sto overfor en fosfatmangel. Russland har de største fosfatreservene, men etter krigens start i Ukraina har Europa redusert importen av fosfat fra Russland betydelig.

Marokko, Kina, Iran og Syria har også store fosfatreserver, men på grunn av krig har prisen på dette materialet blitt svært dyrt. I begynnelsen av året advarte forskere om muligheten for «fosfogedon».

«Vi må være smartere på å bruke fosfor. Hvis ingenting endres, vil vi være i store problemer, advarte professor Phil Haygarth ved Lancaster University. Hans kollega fra University of Bristol, professor Penny Jones, var enda mer dyster: «Uten fosfor ville det ikke vært liv på jorden».

Fosfatgjødsel er avgjørende for den globale matindustrien. Imidlertid er bruken forbundet med algevekst, som igjen truer fiskebestandene i hav og hav. Gjødsel produserer også metan, som bidrar til global oppvarming.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *