Foss Brudgommen retter De syv søstre i norske fjorder – Kunnskap

Den ville og betagende skjønnheten i de norske fjordene har med god grunn blitt oppført som en UNESCOs verdensnaturskatt. Der er været mildt hele året og vannet fryser aldri, takket være Golfstrømmen, som på en eller annen måte klarer å forlate Mexicogolfen og krysse havet som en flatterende sky for å «varme» klimaet langt mot nord.
Allerede for millioner av år siden ble fjellets høyder kuttet av istungene fra isbreene som kryper mot havet.Hvis du er så heldig å finne deg selv på et cruiseskip på disse stedene, vil du bli fascinert av den uberørte majesteten av grønne åser og bølgende skyer med utsikt over det dype, rolige vannet.

Veien til det flytende hotellet passerer fossen kjent som de syv søstre, hvis jetfly fosser fra en høyde på 250 meter når snøen smelter. Rett overfor ligger en ikke mindre voldsom fjellbekk med det passende navnet Uhazhorut. Noen oversetter det også som Brudgommen. Ifølge legenden blunket gutten i hemmelighet til de syv søstrene, så på de slemme dansene deres i fjellskråningene og flørtet med dem fra motsatt fjord.

I dag bor bare 268 innbyggere i den lille landsbyen Hellesilt, men de har sin egen foss, som «halverer» stedet med sine ville hopp ved tersklene. Trehusene i typisk lokal stil, malt i lyse farger, imponerer. Det viser seg at for lenge siden var kobbermaling, farget i metallets karakteristiske farge, den billigste, og middelklassen foretrakk det til hjemmene sine. De rike var synlige takket være bygningene malt hvit.


Nysgjerrige turister kan ikke gå glipp av møtet med den dypeste innsjøen i Europa. Det fulle navnet er Hornindalsvatnet, men siden få mennesker kan uttale det uten bedøvelse, er den forkortede versjonen Hornindal. Ifølge noen målinger er dybden 500 meter. Da de prøvde å føre en kabel fra et kommunikasjonsselskap, viste det seg at det var 620, og hvis du hører på reiselederne dine, er det nøyaktig 900. Men dybden mister sin betydning foran den grønne kronen på fjellet, som rammer inn innsjøen, ved hvilken man i en slags botanisk hage kan se nesten alle fjordens plantearter. Sengene er dekorert med steinbiter som er typiske for regionen.

På vei til innsjøen vil du garantert passere en gammel steinbro bygget av en nordmann, Koljo Ficheto. Myter sier at det ble bygget for over 100 år siden. I det ene hjørnet er en bemerkelsesverdig utformet stein med et hull i midten. Om sommeren dro jentene med kyrne, sauene og geitene på beite i fjellet, mens guttene ble værende for å jobbe med karpe i bygda. Men på søndager besøkte de sine slektninger. På vei tilbake, hvem av jentene som ikke klarte å presse seg gjennom steinen, så var hun gravid og det måtte snarest arrangeres bryllup.

Denne tradisjonen har gått over i historien lenge, men i tillegg til å betjene de tusenvis av turister fra cruiseskip og bobiler som kommer for å campe ved fjordbredden, kommer melk, som kjøpes for 4 euro per liter, pga. dens smak og dens økologiske kvaliteter, gir et viktig bidrag til den lokale økonomien.

Det merkelige er at jeg oppdaget at på bunnen av Nordsjøen er det… koraller som har vokst i hundretusenvis av år, men bare ett trålpass på bunnen kan ødelegge dem. Fiskerne kom til bevissthet, men litt sent. Vi vil nå vente hundretusenvis av år.


Neste stopp Ålesund (eller Ålesund, avhengig av forskjellen i stavemåte og uttale). I 1904 ble byen nesten fullstendig ødelagt av en ødeleggende brann der gudskelov bare én kvinne døde, men ti tusen ble hjemløse i løpet av vinteren. Til restaureringen ble det samlet inn midler gjennom en internasjonal kampanje, og arkitekter og byggherrer brettet opp ermene fra hele Norge. Dette er grunnen til at året 1905 er innskrevet på de fleste bygninger i jugendstil (på tysk – Jugendstil). Bygningene utmerker seg med lokal smak i form av blomster- eller fruktfriser på fasadene, pene gavler, tårn med drager, kimærer og skapninger fra skandinavisk folklore, kombinert med middelalderelementer.


Det gamle fyret er omgjort til en leilighet for nygifte som vil ha en ekstravagant bryllupsreise. Fra toppen av Aksla-fjellet, som 418 trappetrinn fører til, åpner det seg en fabelaktig utsikt over fjordene og byen, spesielt ved solnedgang. Men dette uttømmer ikke perspektivene. I et av de største akvariene i Norge, dyktig integrert i kystlandskapet, kan alle innbyggerne i Nordsjøen sees. Du vil lære at det drives oppdrett av 400 millioner laks i landet hvert år, og at en halv million av dem, som ikke er et resultat av industriell produksjon, vender tilbake for å gyte i norske farvann, ofte svømmende mot strømmen, som om de «flyr». «gjennom luften.

I sentrum av Ålesund ligger den lutherske kirke med pittoreske glassmalerier dekket med lokal stein, en variant av «50 shades of grey». Ikke langt unna ligger det gamle apoteket med en gyllen svane på fasaden, hvor du kan lære alt om den lokale art nouveau-stilen.

På øya Runde, ikke langt fra Ålesund, er det øredøvende rop fra mer enn 170 000 fugler som oppdrar avkommet der. Dette hindrer ikke marine skattejegere fra å prøve lykken i jakten på restene av skatten til skipet «Akerendam», senket i 1725.


Men på et fjordcruise har du allerede oppdaget Norges sanne skatt: naturen. Flam er en tradisjonell landsby med 350 faste innbyggere. Det er et av få naturtyper i Sognefjorden, som er 204 km lang og 1308 meter dyp. Her er hus med… gress på taket iøynefallende. Frodig vegetasjon holder på varmen som en naturlig isolator.

Flåm viser også frem den spektakulære skjønnheten i Nord-Norge, men er faktisk først og fremst en utskytningsrampe til Gudvangen. Landsbyen ligger i en veldig smal kløft, omgitt av bratte steiner, som om de er overgrodd av furutrær og fossefall. Navnet på boplassen på gammelnorsk høres ut som Gudvangir. Oversatt betyr det «offersted». Det antas at vikingene kom hit for å be og gli inn i naturen. Derfor er Gudvangen oppført som en historisk skatt på UNESCO. Dessverre er den lille kirken fra 1100-tallet sjelden åpen for besøkende. Den har kun plass til 40 personer, nesten halvparten av befolkningen, som lever av produksjon av to typer geitost og ekstremt aromatisk honning. De fortsetter å hedre legenden om den sjuhodede dragen Undredal, som bor i fjellet, men i hver garasje er det bygget en bil, en ATV og en båt side om side.


Bilder: Magdalena Gigova

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *