Hackere angriper 12 norske departementer (EU)

Et nettangrep har rammet tolv norske departementer, melder Reuters, som siterer regjeringen.

Dette er nok et angrep som rammet offentlig sektor i Europas største gassleverandør og NATOs nordligste medlemsland.

«En svakhet er identifisert i plattformen til en av våre leverandører, som har blitt rettet opp,» sa Eric Hope, leder av regjeringens tjenesteleveringsavdeling, på en pressekonferanse.

Den sa at hackangrepet ble oppdaget på grunn av «uvanlig» trafikk på leverandørens plattform. Hun ble pågrepet 12. juli og politiet etterforsker saken.

Regjeringen sa at det var for tidlig å si hvem som sto bak angrepet og hvor utbredt det var.

Et australsk helseforsikringsselskap har rapportert at alle kundedataene deres er blitt hacket.

Norge er Gamle Kontinents største gassleverandør etter at forsyningene fra Russland ble kuttet, samt Vest-Europas største oljeeksportør.

Hope sa at statsministerens kontor, så vel som utenriks-, forsvars- og justisdepartementene, ikke ble berørt fordi de bruker en annen IT-plattform.

Norges offentlige sektor har vært rammet av nettangrep tidligere, blant annet i juni 2022, da det ble utført et såkalt distribuert denial of service (DDoS)-angrep, med skylden på en «pro-russisk kriminell gruppe».

NATO-medlemmet Norge deler grense med Russland i Arktis og støtter Ukraina med våpen, humanitær hjelp og økonomiske ressurser.

Antallet hackingangrep tredoblet seg mellom 2019 og 2021, og antallet alvorlige hendelser i 2022 holdt seg på samme nivå som året før, ifølge data fra Cybersecurity Agency i februar.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *