Kvafjordkaka: den norske kronens søte perle – Curieux

I Norge har en kake til nesten alle høytider og begivenheter. Til bryllup er det en tårnformet «Kransekake» laget av 15 til 20 runde baser av mandler og eggehviter arrangert i konsentriske sirkler. På bursdager serveres en lagdelt svamperkake med krem ​​og bær kalt «Blotkake». Nordmenn elsker også den passende navnet «suksesskaken», laget med mandelkyss og et lag med knallgul krem.

Selv om hver av disse kakene er tilberedt for å feire et spesielt spesielt øyeblikk, er det én kake som er til stede ved hver feiring. Denne kaken er «Kvafjördkaka», også kjent som «verdens beste» (verdens beste).

Kaken kombinerer sødmen fra konditorkremen med crunchen av mandler og marshmallows fra kyssene og den lette og luftige svampekaken.

«Det er Norges nasjonalkakesa Nevada Berg, som ga ut sin andre kokebok «Norsk bakverk for hver sesong« i april 2023. Boken inneholder 90 søte og salte oppskrifter, inkludert tradisjonelle bakverk for norske høytider og andre spesielle anledninger.

Opprinnelsen til «Kvafjördkaka» går tilbake til 1930-tallet, da bonden og bakeren Hulda Ottestad kjøpte noen oppskrifter fra en dansk konditor for å utvide kakeutvalget hun tilbød på Café Alliance, bakeriet hun hadde utviklet sammen med sin søster i Harstad, en småby. i Nord-Norge. En av kakene var «Kongekage» – en danske kake som brukte mye mandler. Siden nøtter var dyre, tilpasset hun oppskriften og reduserte mengden nøtter. Over tid økte populariteten til kaken og oppskriften ble endret etter hvert som den spredte seg til husholdningene. Den ble kjent som «Kvæfjordkake», oppkalt etter Kvæfjordregionen.

På 1970-tallet omtalte Norsk Ukeblad denne kaken, og den ble populær over hele landet. 30 år senere, i 2002, ba Nitimen, et nasjonalt radioprogram, sine lyttere hjelpe dem å velge den beste kaken i Norge, og «Kvafjördkaka» ble enstemmig kåret til nummer én, foran «Kransekake», gulrotkaken, marsipankaken og sjokoladekake. Siden den gang har han vært kjent som «verdens beste», eller i det minste i Norge.

Kaken er nå anerkjent som Norges offisielle kake og spises fortsatt med stor stolthet i Kvafjorden i dag.

«Kvafjordkaka»: Verdens beste kakeoppskrift

Av Nevada Berg

Denne feriekaken er enkel å lage og kan lages dagen før en stor begivenhet. Den eneste vanskelige delen er montering – hold den fast og vær forsiktig når du snur den!

12 stykker

INGREDIENSER
Til kaken:
150 g (1¼ kopp) mel
1½ ts bakepulver
112 g (½ kopp) lettsaltet smør, ved romtemperatur
125 g (½ kopp pluss 2 ss) granulert sukker
4 store eggeplommer i romtemperatur
60 ml (¼ kopp) melk
1 ts vaniljeekstrakt

Om kyss:
4 store eggehviter i romtemperatur
200 g (1 kopp) granulert sukker
50 g (½ kopp) flakede mandler

For kremen:
50 g (¼ kopp) granulert sukker
2 store eggeplommer i romtemperatur
2 ss maismel
480 ml (2 kopper) helmelk
½ vaniljedelt på langs eller 1 ts vaniljeekstrakt

For råd:
300 ml (1¼ kopp) full krem

Forberedelsesmetode

Trinn 1
Til kaken, forvarm ovnen til 165°C. Smør et stekebrett på 40 x 30 cm og kle det med bakepapir, press slik at papiret fester seg til brettet.

2. trinn
I en middels bolle kombinerer du mel og bakepulver.

Trinn 3
Pisk smør og sukker med en mikser til det er lett og luftig. Tilsett eggeplommene, en om gangen, og pisk hele tiden til de er godt blandet. Tilsett melk og vanilje, deretter melblandingen og fortsett å piske. Deigen skal være tykk og klissete. Bruk en gummispatel, spre den forsiktig og jevnt over den tilberedte pannen, prøv å ikke nå kantene, mens du opprettholder en rektangulær form.

Trinn 4
For kyssene må du piske eggehvitene med en mikser. Tilsett sukkeret gradvis, fortsett å piske til det dannes blanke, stive topper. Hell kysseblandingen over deigen, fordel den jevnt med en slikkepott, løft den til små topper. Dryss toppen med flakede mandler. Stek i ca 30 minutter eller til kysseblandingen er tørr og lett brun. La avkjøles.

Trinn 5
Til kremen, i en stor bolle, visp sammen sukker og eggeplommer. Tilsett maismel og pisk til det er tykt og lysegult.

Trinn 6
Ha melken i en liten kjele. Skrap inn vanilje eller tilsett vaniljeekstrakt. Varm opp over middels varme til blandingen begynner å putre, og fjern deretter fra varmen. Tilsett melken sakte i eggeplommeblandingen, mens du visp hele tiden for ikke å stivne eggene. Ha blandingen tilbake i kasserollen og snu den over middels varme. Rør hele tiden til det tykner. La avkjøles.

Trinn 7
For kremfløte, pisk hele fløten til det dannes stive topper. Ha det i den avkjølte kremen.

Trinn 8
For å sette sammen kaken, bruk papiret til å løfte marshmallowen fra bakebollen og legg den med blandingssiden opp på et stort skjærebrett. Skjær marshmallowsene vertikalt i to for å lage to like store biter. Legg forsiktig et stort serveringsfat med én hånd oppå en av bitene. Legg den andre hånden under kaken og vend den over på serveringsfatet slik at kyssesiden vender mot fatet. Trekk av papiret. Fordel kremen over kaken på serveringsbrettet. Fjern papiret fra den andre halvdelen av kjeksen og legg den forsiktig med kyssesiden opp på kremen for å danne kaken. Avkjøl ca en time før servering. Oppbevar tildekket i kjøleskapet i 3 til 4 dager.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *