KVELDSNYHETER. Et glimt av de europeiske kongehusene, der kronprinser og kronprinsesser står i kø for å ta tronen

En ny konge er kronet i England – Charles III. Men hennes eldste sønn, prins William, har sluttet seg til rekkene av europeiske kongelige som fortsatt venter på å ta tronen. For faren Charles tok ventetiden slutt 8. september 2022, da dronning Elizabeth II døde i en alder av 96 år. Hans regjeringstid er den lengste i historien, mens Charles er den lengst tjente kronprinsen i verdenshistorien.

National Geographic gir innblikk i andre europeiske kongefamilier, der kronprinser og kronprinsesser også står i kø for å ta tronen.

Kronprinsessen er elsket av det svenske folket

Det eldste barnet til den nåværende kongen av Sverige Carl XVI Gustaf og dronning Silvia, Victoria ble født 14. juli 1977, men ble først kronprinsesse 1. januar 1980. For å få dette til, var det nødvendig med endringer i grunnloven som foreskrev at arvingen til tronen ville være den første nyfødte. , uavhengig av kjønn. Inntil da var bare en sønn automatisk erklært tronfølger i Sverige. Dette skjedde etter fødselen av Victorias yngre bror, prins Carl Philip, 13. mai 1979. Litt senere, etter et halvt år, mistet Karlis Philip, som ble utropt til kronprins, tittelen og er for tiden fjerde i rekken til tronen. etter sin søster.

I likhet med Charles hadde 45 år gamle Victoria forberedt hele livet sitt på dagen da det skulle være hennes tur til å ta tronen. Kronprinsessen ble utdannet i Sverige og i utlandet og tjenestegjorde til og med i hæren. I en befolkningsundersøkelse fra 2017 ble hun anerkjent som det mest populære medlemmet av kongefamilien. Victoria er gift. Siden 2010 er partneren hennes tidligere treningstrener Daniel Westling. De to oppdro to barn sammen – prinsesse Estel og prins Oskar.

Kronprins av Norge som giftet seg med Askepott

Arvingen til den norske tronen er kronprins Haakon, eldste sønn av Norges nåværende kong Harald V og hans kone dronning Sonja, som fyller 50 år til sommeren.

Haakon ble utdannet ved Sjøkrigsskolen og tjenestegjorde i Sjøforsvaret. Han har rang som admiral. Derimot har han oppnådd rang som general i tjeneste i Luftforsvaret.

Som partner valgte Haakon en jente fra samfunnet, som også tidligere hadde vært gift og satt igjen alene med en sønn. I 2001 skapte ekteskapet til Haakon og hans utvalgte, Mette Marita, en stor skandale, for inntil da fikk ikke tronfølgeren gifte seg med «enkle» jenter. Det er også unektelig at den nåværende kronprinsessen har en stormfull fortid, hvor det også ble brukt narkotiske stoffer.

Marius, den adopterte sønnen til kronprinsen, er for tiden 26 år gammel. Haakon og Mette Marita har to barn sammen – Prinsesse Ingrid Alexandra, som ble født i 2004, og Prins Sverre Magnus, som ble født i 2005.

Kronprins av Danmark ser sin kone i Australia

Den eldste sønnen til dronning Margrethe II av Danmark og ektemannen Henrik og arving til den danske tronen er 54 år gamle Frederik.

I likhet med andre skandinaviske kongelige har den danske kronprinsen fått en utmerket utdannelse, ved å studere statsvitenskap både i sitt land og ved det prestisjetunge Harvard-universitetet i USA. Han har også tjenestegjort i hæren.

Prinsen er en ivrig sportsfan, og denne lidenskapen førte ham sammen med sin fremtidige kone – i 2000 reiste kronprinsen til Australia, hvor sommer-OL ble arrangert, og møtte tilfeldigvis Mary Elizabeth Donaldson, som var der på tid. jobber som markedskonsulent. Bryllupet fant sted i 2004 i København. Paret har fire barn – Kristians (2005), Izabella (2007) og tvillingene Vincent og Josephine, født i 2011.

Spesiell linje av de spanske og nederlandske kongefamiliene

Selv om kong Juan Carlos I av Spania og dronning Beatrix av Nederland lever i beste velgående, har de to landene hatt barna sine på tronen i nesten et tiår.

28. januar 2013 kunngjorde daværende dronning Beatrix at hun hadde bestemt seg for å abdisere til fordel for sin eldste sønn, prins Willem-Alexander av Orange. 30. april 2013 ble Willem-Alexander den første mannlige monarken i Nederland siden Willem III, hvis regjeringstid tok slutt i 1890.

Willem-Alexander og kona Dronning Maxima har tre døtre: Catherine Amalia, Alexia og Ariana. 19 år gamle Katarina er kronprinsessen som en dag skal arve tronen.

2. juni 2014 abdiserte også Spanias konge, og to uker senere, 19. juni, besteg hans da 46 år gamle sønn, prins Felipe, tronen. Da han ble konge av Spania, tok Filip navnet Felipe VI. Med sine 55 år var han den yngste monarken i Europa.

Felipe er gift med TV-journalisten Letizia Ortiz-Rocasalano. De møttes mens Leticia holdt på med en rapport om naturkatastrofer, der hun intervjuet kronprinsen. Paret har to døtre – 17 år gamle prinsesse Leonora av Asturias, som en dag skal arve tronen, og prinsesse Sofia, som er ett år yngre enn søsteren.

England: livets ventetid

Den 8. september 2022, etter døden til dronning Elizabeth II av Storbritannia, ble hennes eldste sønn Charles Philip Arthur George Windsor, prins av Wales, kunngjort som den neste monark. Charles er den 13. kongen av Storbritannia og Nord-Irland. Han har ventet på tronen i over 70 år. Det faktum at han en dag skal arve kronen påvirker mange, om ikke alle, avgjørelsene i livet hans. Også, selvfølgelig, det berømte valget om å gifte seg med Lady Diana Spencer, selv om Charles elsket bare én kvinne i hele sitt liv – Camilla Parker-Bowles. Det ser ut til at verden har sett hvert trinn i livet hans med et kritisk blikk – både det storslåtte ekteskapet til Charles og Diana, og de utallige skandalene og romansene med Camilla. Verden var også vitne til en massiv skilsmisse og noen år senere prinsesse Dianas plutselige død, som noen til og med prøvde å klandre Charles for.

Men den nykronede kongen er annerledes – han elsker bøker, eldgamle ullklær og liker rituell dans med indiske høvdinger hvert år. Charles var en drømmer, en planteelsker og en mann med moderne ideer og et ønske om å redde verdens økologi fra kollaps.

Den nye kongens eldste sønn, 40 år gamle prins av Wales William har offisielt blitt arving til tronen. I løpet av dronning Elizabeth IIs levetid gikk det rykter om at Charles skulle ha abdisert til fordel for William, som var langt mer populær i samfunnet. Men William må vente på sin tur til å ta tronen, det samme vil han og Catherine, den eldste sønnen til prinsessen av Wales, prins George, som fyller 10 år i sommer.

Prins William studerte ved Eton College i London, og gikk deretter på St Andrews University i Skottland, hvor han studerte kunsthistorie. Der møtte han sin fremtidige kone Kate Middleton. 29. april 2011 giftet de to seg. William og Catherine hadde tre barn: prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, hvis barnlige krumspring underholdt publikum under hans bestefars kroning.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *