Nobelstiftelsen har ombestemt seg: det vil ikke være russere og hviterussere på prisbanketten i Stockholm

Foto av Jonathan Nackstrand (AFP/Scanpix).

Etter fordømmelse fra Ukraina og andre europeiske land, har Nobelstiftelsen omgjort sin beslutning om å invitere ambassadørene fra Russland og Hviterussland til den årlige prisutdelingen i Stockholm i år.

Dens politikk med å invitere ambassadører fra alle land «i tråd med tidligere praksis» har utløst en «sterk reaksjon», sa stiftelsen i en uttalelse lørdag.

Stilt overfor økende fordømmelse, inkludert kritikk fra den svenske regjeringen, bestemte arrangørene seg for å «gjenta fjorårets unntak fra den vanlige praksisen med å ikke invitere ambassadørene fra Russland, Hviterussland og Iran til Nobelprisutdelingen i Stockholm».

Fem av de seks nobelprisene deles ut årlig i Stockholm, mens Nobels fredspris deles ut i Oslo, hvor det holdes egne seremonier.

I fjor inviterte Det Norske Nobelinstitutt alle ambassadører til seremonien i Oslo, og i følge Nobelstiftelsen blir det slik også i år.

Sveriges statsminister Ulf Kristerson sa at han var «veldig overrasket» over Moskva-utsendingens invitasjon til prisutdelingen i Stockholm og ville ikke ha tatt en slik avgjørelse selv. Representanter for Sveriges viktigste politiske partier har kunngjort at de vil boikotte arrangementet.

U. Kristersson berømmet beslutningen om å kansellere invitasjonene til Russland og Hviterussland. – Mange og sterke reaksjoner viser at hele Sverige helt klart står på Ukrainas side mot Russlands forferdelige angrepskrig, heter det fra statsministerens kontor på sosiale medier.

Det ukrainske utenriksdepartementets talsmann Oleh Nikolenka advarte om at den første avgjørelsen ville oppmuntre Russland og øke «følelsen av straffrihet» i Kreml.

Nobelstiftelsen forklarte sin beslutning om å invitere ambassadørene til Russland og Hviterussland, så vel som den tidligere ubudne lederen for de innvandrerfiendtlige Sverigedemokraterna, Jimmie Akesson, at de forsøkte å inkludere de som ikke deler verdiene til Sverige. .

– Det er tydelig at verden blir mer og mer delt inn i områder hvor dialogen mellom mennesker med ulike synspunkter avtar, sa Vidar Helgesen, administrerende direktør i Nobelstiftelsen, i en tidligere uttalelse. «For å motvirke denne trenden inviterer vi nå folk til å feire og forstå Nobelprisen og viktigheten av fri vitenskap, fri kultur og frie, fredelige samfunn.»

VŽ skrev også at det russiske justisdepartementet fredag ​​kunngjorde 2021-vinneren av Nobels fredspris Dmitriy Muratov som en «utenlandsk agent» i et pågående nedslag mot den frie pressen og det sivile samfunn.

Velg selskapene og emnene som interesserer deg – vi vil informere deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er nevnt i «Verslo žinija», «Sodra», «Registrų centura», etc. i kildene.