Nobelstiftelsen inviterer ambassadørene fra Russland og Hviterussland til prisutdelingen

Foto av Angela Weiss (Pool Photo / AP / Scanpix).

Ambassadørene i Russland og Hviterussland er invitert til årets nobelprisutdeling etter at de ikke mottok en slik invitasjon i fjor på grunn av den russiske invasjonen av Ukraina, opplyser Nobelstiftelsen.

Ifølge Reuters inviterte stiftelsen også leder for det demokratiske partiet for innvandring Jimmie Akesson til arrangementet for første gang.

Stiftelsen inviterte ham ikke tidligere, i 2022, da partiet vant andreplassen ved stortingsvalget, med henvisning til at partiet ble ansett som uforenlig med bonusprinsippet. Akesson har allerede uttalt at han vil bli arrestert den dagen og ikke vil være til stede.

Fem Nobelpriser deles ut årlig i Stockholm, mens Nobels fredspris deles ut i Oslo, hvor det foregår separate utdelinger.

Ifølge Nobelstiftelsen vil ambassadørene fra alle land som har diplomatiske oppdrag i Sverige og Norge bli invitert til prisutdelingen i desember.

Etter eget utsagn ønsker stiftelsen også å tiltrekke seg de som ikke deler verdiene til Nobelprisen.

Det er tydelig at verden i økende grad er delt inn i sfærer der det er dialog mellom ulike nasjoner, siterer Vidars Helgesen, administrerende direktør i Nobelstiftelsen, i uttalelsen. For å svare på denne trenden sender vi nå invitasjoner til å videreutvikle og forstå Nobelprisen og betydningen av fri vitenskap, fri kultur og et fritt, fredelig samfunn.

Årets vinnere offentliggjøres i begynnelsen av oktober, og prisutdelingen finner sted 10. desember, årsdagen for Alfred Nobels død.

I fjor delte Nobelkomiteen ut fredsprisen til Alesiis Bialiatskii, den fengslede forsvareren av hviterussiske rettigheter, den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial og det ukrainske senteret for borgerlige friheter ble hedret for sin kamp for menneskerettigheter, demokrati og fred i møte med autoritarisme.

Velg selskapene og temaene som interesserer deg og vi informerer deg i et personlig nyhetsbrev så snart de er omtalt i Business, Sodra, Registersenter, etc. i gamle.