Norge har lykkes med å investere i ladestasjoner for elbiler, men angrer senere: De er i ferd med å bli magneter for kjøpere

– Hva skjer med bensinstasjoner, vanlige bilverksteder – må de stenge?

– Nei, vi har fortsatt en stor flåte med VDV (ca. 80%). Men jeg tror at bensinstasjonene må endres. Det norske selskapet Circle K er allerede veldig energiske med å introdusere ladestasjoner i Norge, og vi har også andre nettverk som holder seg til dispensere for flytende drivstoff foreløpig.

Jeg tror bensinstasjoner må begynne å tenke på seg selv som energistasjoner og ikke bensinstasjoner. Hvis de vil fortsette å nå folk, må de legge til hurtiglading.

Det vi ser nå er veldig interessant. Ladestasjoner er ikke bare ladestasjoner, de tilhører McDonald’s-kjedene fordi det er en fantastisk virksomhet – folk bruker 10 til 30 minutter på ladestasjonene. De vil ha kaffe, de trenger mat.

Det har vokst frem et helt marked rundt ladestasjoner for elbiler, slik at man i Norge nå ser mer enn bare én ladestasjon. Der det er en bussholdeplass, er det et supermarked eller en butikk, eller der det er en butikk, er det en bussholdeplass.

– Består din virksomhet kun av bilsalg eller tilbyr du også andre relaterte tjenester?

– Vi har fortsatt en delebiltjeneste, bilvaskerier, vi har investert i noen teknologiselskaper, men i bunn og grunn handler virksomheten om biler.

Vi har ikke kommet inn på hurtiglading, men merkene Volkswagen og Audi gjør det direkte, de bygger nettverk av hurtigladestasjoner, de utvikler apper for det, nå er det en del av bilen.

En ting jeg ville ha gjort annerledes hvis jeg hadde gått tilbake i tid, er at vi kanskje kunne gjort mer med elbil-lading og tilbudt ladere til folk hjemme. Ikke nødvendigvis alene, men vi kunne hatt mer initiativ – vi kunne ha posisjonert oss i markedet, men det gjorde vi ikke og nå har de store energiselskapene etablert seg.

– Hva tror du fremtiden bringer om 10 til 20 år? Vil autonom transport etablere seg? Kanskje du ikke lenger trenger dine egne biler?

– Det er veldig vanskelig å bedømme. Jeg tror selvfølgelig autonome biler vil dukke opp på en eller annen måte, men det blir interessant å se hvor utbredt de blir. Vi kan ikke vite når de dukker opp fordi én ting er selve bilen, teknologien, men det vil også avhenge av hvor dyr teknologien blir, hvor tilgjengelig den vil være for folk og hvordan regelverket blir. Så det vil ta litt tid.

– Takk for intervjuet.

Initiativtaker til Norgesbesøket er det latviske selskapet «Moller Baltic Import», som finansierte LOGIN.LTs reise til Norge. Dette hadde ingen innflytelse på innholdet i publikasjonen.

Vurder denne artikkelen

For å hjelpe oss med å forbedre oss gir vi deg muligheten til å rangere LOGIN.LT-innholdet du leser.

(7 Mennesker vurdert)

3,4286

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *