Norge øker militærhjelpen til Ukraina

Tirsdag lovet den norske regjeringen å bevilge ytterligere 2,5 milliarder kroner (219 millioner euro) i militærhjelp til Ukraina.

«Den defensive krigen som føres av Ukraina (..) utkjempes nå. Den er virkelig nødvendig nå,» sa Norges statsminister Junas Gaars Stere til journalister på sidelinjen av et NATO-toppmøte i Vilnius.

Norge har i år bevilget til sammen ti milliarder kroner i militær bistand til Ukraina, og planlegger å gi ikke-refunderbar økonomisk bistand til Kiev på 75 milliarder norske kroner (nesten syv milliarder euro) innen fem år.

Ytterligere 7,5 milliarder kroner har Norge i år bevilget til sivil bistand til Ukraina. Opprinnelig var Norge planlagt å bevilge 7,5 milliarder kroner til militær bistand i år, men dette beløpet er nå økt til ti milliarder.

Stere varslet også at Norge vil bidra med 300 millioner kroner til NATOs støttefond for Ukraina årlig de neste fem årene.

Tidligere i år sluttet Norge seg til en rekke vestlige nasjoner som lovet å forsyne Ukraina med stridsvogner og levere åtte tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Den donerte også pansrede kjøretøyer, rakettkastere og artillerigranater.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *