Spenning mellom Sverige og Norge etter missilets fall

Sverige kom i konflikt med Norge etter at en av deres forskningsraketter fungerte feil og landet på nabolandets territorium.

Raketten ble skutt opp klokken 7:20 lokal tid (05:20 GMT) mandag fra romfartssenteret Esrange i Nord-Sverige og landet 15 km unna i en norsk fjellkjede.

Swedish Space Corporation (SSC), som eier og driver senteret, har beklaget og etterforsker saken. Norge kritiserte imidlertid Sverige for ikke å ha varslet det offisielt.

Ifølge SSC nådde raketten en høyde på 250 km og landet i et område hvor det utføres eksperimenter. Den landet deretter 40 km nordvest for det planlagte landingsstedet, i Malselv kommune, helt nord i Norge, ca 10 km fra nærmeste bebodde sted.

Ingen ble skadet og det ble ikke meldt om skader på eiendom.

Ifølge SSC har det vitenskapelige instrumentet om bord på raketten, kjent som «nyttelasten», siden blitt returnert til «god stand» og returnert til Esrange med helikopter.

«Dette er en anomali som vi tar på alvor,» sa Marco Kochberg fra Esrange Space Center. – Det er fortsatt for tidlig å spekulere i årsaken, og vi venter på mer informasjon fra den pågående etterforskningen.

SSC sa at de ble kontaktet av norske og svenske myndigheter kort tid etter hendelsen, «som en del av rutinemessige tiltak». Det norske utenriksdepartementet sa imidlertid at det ikke var blitt ordentlig informert om verken missilets landing eller gjenvinning av nyttelasten, og at det tok enhver uautorisert aktivitet på alvor innenfor sine grenser. OFFNews.

«Når et slikt grensebrudd skjer, er det ekstremt viktig at de ansvarlige umiddelbart informerer relevante norske myndigheter gjennom de riktige kanalene,» la han til.

Texus-58-raketten er en del av et europeisk program bestilt av European Space Agency.

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *