Vikingånden i Skottland eller hvorfor Orknøyene vil returnere medgiften til Norge

De norske Orknøy-forfedrene var kjent for sitt pågangsmot og selvstendige ånd. Orknøyene ser nå til sin vikingfortid for å skape en selvforsynt fremtid.

Den imponerende St. Magnus-katedralen dominerer Kirkwall, hovedstaden på Orknøyene. Den inneholder beinene til Magnus Erlendsson, vikingjarlen av Orknøyene, som ble drept på begynnelsen av 1100-tallet på Isle of Egilsay etter ordre fra sin fetter, en rivaliserende høvding ved navn Haakon.


St. Magnus katedral

Foto: iStock av Getty Images

Det er en påminnelse om dramatikken og maktkampene i vikinghistorien på disse øyene. Ikke at du trenger det: Orknøyenes norrøne historie, selv om den for lengst er borte, har en vane med å gjenlyde gjennom tidene, gjenoppstå i moderne populærkultur, som 2022-filmen The Northman, men også i moderne politikk.

I juli skapte Orknøyene verdensoverskrifter ved å kunngjøre at øygruppen ønsket å forlate Skottland og Storbritannia for å slutte seg til, eller snarere slutte seg til, Norge. Detaljene i denne moderne sagaen er imidlertid litt mer nyanserte enn mange av disse overskriftene antyder.

Leder for Orknøyene, James Stocken, hevdet at Orknøyene ikke mottar nok finansiering og oppmerksomhet fra de britiske og skotske myndighetene, og foreslo at øyene burde se på alternativer som tilbyr større autonomi, for eksempel å endre status i Storbritannia og bli en krone. avhengigheter som Jersey og Guernsey; eller bli et selvstyrt territorium i Norge, i likhet med Færøyene, som er et selvstyrt dansk territorium. Tirsdag stemte rådmenn 15 mot 6 for å utforske slike alternative forvaltningsmetoder, som kan åpne for en ny fremtid for øyene.


Foto: iStock av Getty Images

Ideen om at Orknøyene skal bli et selvstyrt norsk territorium kan, med rådmann David Dawsons ord, bare være en «fantasi», men historien har trukket oppmerksomheten mot den rike norske arven til øyene, som sammen med Shetlands var under kontroll av norske og danske myndigheter frem til midten av 1400-tallet.

I 1468 giftet prinsesse Margaret av Danmark seg med Jakob III av Skottland, men Margarets far, Christian I, hadde ikke råd til medgift, så han pantsatte Orknøyene og deretter Shetland. I 1472 var gjelden ennå ikke tilbakebetalt, og øyene kom derfor under skotsk kontroll.

«Vi har vært en del av det skandinaviske riket mye lenger enn Storbritannia,» sa Stocken til BBC News (Skottland sluttet seg til England i 1707 i en union som senere ble Storbritannia). «På gatene på Orknøyene stopper folk meg og spør meg når skal vi få medgiften tilbake, når skal vi reise tilbake til Norge? Vi har en enorm tilhørighet der og en veldig dyp kulturell tilknytning.»

Orknøyene, en øygruppe med 70 øyer utenfor nordspissen av Skottlands fastland, antas å ha vært bebodd i rundt 8500 år. Besøkende kan lære om denne lange og dype historien på noen av de eldste og best bevarte neolittiske stedene i Europa, inkludert Ring of Brodgar steinsirkel, den 5000 år gamle landsbyen Skara Brae og Maeshowe, gravert med runer skåret av vikingene . . Men det er den norrøne tiden – perioden fra vikingenes ankomst til slutten av Orknøyene – om enn relativt kort, som dominerer kulturen og historien til Orknøyene.

Brodgars ring

Brodgars ring

Foto: iStock av Getty Images

Vikingene ankom Orknøyene fra Norge på slutten av 800-tallet og fant de fruktbare øyene så gunstige at de ble der i 500 år, slo seg ned som bønder og brukte øyene som base for videre reiser. Historien om vikingtiden er fortalt i Orknøysagaen, skrevet av en anonym islandsk forfatter på slutten av 1100-tallet, men for noen Orknøyer – hvorav rundt 30 % er av skandinavisk opprinnelse – hører det ikke fortiden til.

«Det meste av det vi har her er Viking,» sa utvikler Stephen Kemp fra Kirkwall til BBC. Navnet Kirkwall, forklarer han, kommer fra det gammelnorske ordet Kirkjuvágr, som betyr «Kirkebukta». Kemp sier han alltid har vært omgitt av Orknøyenes norrøne arv – fra navnene på klassekameratene (Eric, Einar) til selve øygruppen – «Orknøyene» kommer fra Orknøyene, som betyr «øyer med sel» på gammelnorsk.

Da han etablerte sin virksomhet, Orkney Distilling Company, ønsket Kemp å hylle denne arven og produserte en rekke gins med navn som Kirkjuvagr, ved å bruke ingredienser som angelica og bygg brakt inn til øyene av vikingene.

Selv om han verner om sin skandinaviske arv, mener Kemp at det norske forslaget ikke lar seg gjennomføre. Men, sier han, «det fikk litt oppmerksomhet i media, noe som er bra.» Kemp fremhever forsømmelsen av Orknøyenes aldrende fergeflåte og den skotske regjeringens kontroversielle og allerede mislykkede forslag om å opprette marine beskyttede områder i 10 % av de skotske havområdene, noe som vil begrense viktig fiske for mange Orknøy-samfunn, og sier at «dette er diktert av mange års frustrasjon. «. ikke å bli hørt «fra Holyrood (setet for det skotske parlamentet) og fra Westminster».

«Jeg er overbevist om at selvbestemmelse er fornuftig,» sier han, og mye av det skyldes orkadienes uavhengige ånd. «Befolkningen på Orknøyene er forskjellige,» legger han til, «vi er utadvendte, vi er øyboere.» I likhet med sine sjøfarende forfedre, ser de alltid utover horisonten. «Det gjør oss entreprenørielle og innovative. Vi er klare til å gjøre ting annerledes.»

Vikingbosettere satte sitt preg over hele Skottland, fra Largs i sørvest (hjemmet til Vikingar Museum, som forteller historien om vikingtiden i Skottland og en årlig vikingfestival) til Wick i nordøst, hvor det fortsatt er ruinene av det gamle Wick Castle bygget av vikingene.


Foto: iStock av Getty Images

Skottland har ofte brukt sin kulturelle og geografiske nærhet til de nordiske landene for å skille seg fra resten av Storbritannia – spesielt i oppkjøringen til uavhengighetsavstemningen i 2014, da den skotske regjeringen undersøkte muligheten for å knytte tettere bånd med skandinaviske land. , ikke Storbritannia. Men ingen steder i Skottland bæres den norrøne arven mer stolt frem enn på de nordlige øyene Shetland og Orknøyene.

Reisende opplever Orknøyenes norrøne arv når de ankommer, enten det er med fly – Kirkwall lufthavns skilt er påskrevet med runer – eller til sjøs, hvor NorthLink-fergene er utsmykket med gigantiske bilder av vikinger.

Over hele øyene er det mer sannsynlig at du ser Orknøy-flagget vaier enn den skotske saltiren. Besøker du øya 17. mai vil du også se norske flagg når Kirkwall feirer Norges nasjonaldag med en parade gjennom byen. Du kan også følge den 88 km lange turveien «St Magnus Way» som tar deg til mange vikingsteder, inkludert restene av en norrøn landsby ved Brough of Birsay.

Men Orknøyenes nordiske arv går dypere enn visuelle symboler. Det er en hjørnestein i øyenes språk, folklore og tradisjoner, ifølge professor Donna Heddle, direktør for Institute of Northern Studies ved University of the Highlands and Islands. «Det moderne orkadiske språket er avledet fra et språk kalt Norn, som ble talt på Nordøyene frem til 1700-tallet og ligner veldig på moderne islandsk eller færøysk,» sier hun. Heddle påpeker også at troll, de overnaturlige skapningene i orkadisk folklore, «likner veldig på norrøne troll, og våre båtbyggingsteknikker er påvirket av norrøne stiler og er direkte etterkommere av vikingskipet.»


Foto: iStock av Getty Images

Når det gjelder politikk, mener Heddle at Orknøyenes «sosialdemokratiske og kommunitære» holdning samsvarer med resten av Skottland (som har en tendens til å lene seg til venstre), men krediterer Orknøyenes «uavhengige og motstandsdyktige ånd» både dens nordlige arv og dens øystatus. .

Fra Londons eller Edinburghs perspektiv kan disse øyene, som ligger helt nord-øst på kartet for Storbritannia, virke isolerte. Men deres strategiske plassering, der Nordsjøen renner ut i Nord-Atlanterhavet, har drevet dem opp på verdensscenen, fra vikingsagaene til to verdenskriger.

Hvis det er en følelse av avstand på Orknøyene, er det fra maktsetene i London og Edinburgh. Det er desto mer betimelig å gå videre på veien mot selvbestemmelse, noe øyene har strebet mot med mindre bram og fanfare i årevis. Ved siden av Shetland og de vestlige øyene, påpeker Heddle, har Orknøyene ledet kampanjen Our Islands, Our Future siden 2014, som førte til utnevnelsen av en øyminister i det skotske parlamentet, samt øyloven og til planen for øyer som allerede er i kraft. venue, som har som mål å gi øysamfunn en stemme i Skottland, støtte bærekraftig vekst og stoppe avfolking.

Orknøyenes norrøne forfedre var kjent for sitt mot, aktivitet og selvstendige ånd. Mye av denne oppfinnsomme holdningen er karakteristisk for Orknøyene i dag: «Vi blir ofte oversett,» sier Kemp, «så vi må kjempe for det vi får og stå opp for oss selv.»


Foto: iStock av Getty Images

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *