Baugrampen til fergen «Estonia» er hevet fra bunnen av havet / Artikkel

Veien vil bli levert til South Port of Paldiski i Estland av forskningsfartøyet «Viking Reach».

Forskerteamet inkluderte eksperter fra Estland og Sverige, samt to overlevende fra katastrofen. Etterforskningen utføres av den svenske havarikommisjonen og det estiske sikkerhetsutredningskontoret med støtte fra finske myndigheter og det norske selskapet «Reach Subsea».

Det ukelange leteoppdraget inkluderte arbeid i vannet, på havbunnen og å ta prøver av forurensning nær hull funnet på styrbord side av skipets skrog.

Også fremhevet er et stykke av venstre sideforing, som ble kuttet av dykkere i 1994 for å utforske vrakets indre.

Vraket av fergen «Estonia» ligger på havbunnen på ca 80 meters dyp.

Nylige undersøkelser brukte robotdykkerroboter (ROV) og annen teknologi som ikke var tilgjengelig i 1994, denne gangen ble ikke dykkere brukt.

Under oppdraget var det mulig å kutte og trekke ut prøver av stål fra den skadede styrbord side av skroget og trekke ut deler av førerhusets vindusglass og tetninger.

En fjernstyrt undervannsrobot inspiserer bildekket «Estonia», inkludert visirene og rampekontrollpanelet som er plassert ved inngangen til bildekket.

Styrbord side av fergevraket fra utsiden og innsiden av bildekket ble også filmet.

Bildekket, inkludert visiret og rampekontrollpanelet ved siden av bildekkets inngang, ble inspisert av ROV, mens embrasuren i skipssiden, beregnet til å være ca 40 meter lang, ble inspisert både utvendig og innvendig av ROV.

Oppdagelsen av dette enorme hullet, sett i opptak fra 2020 som senere ble grunnlaget for en Discovery Channel-dokumentar, utløste fornyede spekulasjoner om årsaken til katastrofen og om hullet ble dannet da et synkende skip traff havbunnen, før eller etter . etter denne hendelsen.

Kristjans Tabri, ekspert ved Tallinn University of Technology, konkluderte med at hullet i siden av skipet mest sannsynlig var forårsaket av at den 6000 tonn tunge fergen traff havbunnen etter at den sank.

Den fremhevede «Estonia»-buen vil først bli plassert på lageret til et privat selskap i Harju-området. I fremtiden vil det estiske økonomi- og kommunikasjonsdepartementet se etter et passende sted å lagre rampen.

Det ble også utført et forskningsoppdrag på vraket av «Estonia» i fjor sommer. Mer enn 40 000 bilder ble tatt ved hjelp av undervannsroboter.

KONTEKST:

Fergen «Estonia» sank en stormfull natt 28. september 1994 på vei fra Tallinn til Stockholm. Det var 989 passasjerer og mannskap om bord. Bare 138 mennesker ble reddet, hvorav en senere døde på sykehus. 852 mennesker ble drept eller savnet, men bare 94 ble funnet. Det var også 29 latviere blant passasjerene, bare seks av dem overlevde.

Det var katastrofen med det største antallet ofre som skjedde i Østersjøen i fredstid.

I 1997 konkluderte en mellomstatlig kommisjon fra Estland, Finland og Sverige med at fergen «Estonia» sank på grunn av designfeil, høy fart og stormer. I følge den offisielle versjonen, på grunn av sterke bølger, knuste frontrutedøren på fergen og tusenvis av tonn vann strømmet inn på skipet i løpet av noen minutter og druknet det.

I 2020, etter oppdagelsen av hull i siden av vraket av kameramenn, annonserte Estland, Finland og Sverige at de ville gjennomføre en ny etterforskning.

Skrivefeil?

Marker tekst og trykk Ctrl+Enterå sende tekstbiten som skal rettes til redaktøren!

Marker tekst og trykk Rapporter feil knappen for å sende tekstutdraget for retting til redaktøren!

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *