I Norge brast noen demninger etter storm og regn

Myndighetene vurderte å sprenge en del av Braskereidfoss HPP-dammen, men forlot ideen da vann brøt gjennom demningen på egen hånd. – Skadene forårsaket av eksplosjonen av betongkonstruksjonen ville være så store at det ville være meningsløst, sier politiets talsmann Fredrik Thomson. Ansvarlige tjenestemenn håper vannstanden vil falle gradvis.

Norges statsminister Júnas Gaar Stere advarte om at flomvannet ennå ikke hadde trukket seg tilbake. «Dette er ikke slutten på alt,» sa han. Høyeste vannstand på 50 år eller mer kan nås.

Foto: AFP/SCANPIX

Braskereidfoss HPP ligger ved Norges lengste elv, Glomma.

Dammens generatorer sluttet å fungere onsdag morgen, hvoretter det automatiske systemet som skulle åpne slusene sviktet. Vann bygger seg opp og bryter demninger og oversvømmer kraftverk, og forårsaker omfattende skader.

Litauen dukket opp sør for Norge etter den forferdelige orkanen Hans, som raste i den nordlige delen av Europa – Skandinavia og de baltiske landene.

Onsdag døde en 70 år gammel kvinne i Norge etter å ha blitt fanget i flomvann dagen før. Hun klarte å komme seg ut derfra, men på grunn av flommen tok det flere timer å få kvinnen til sykehus.

– Vi er i en nasjonal krise, sa fylkesordfører Auda Hove i Innlandet. «Noen lokalsamfunn er isolert og nødetater kan kanskje ikke nå mennesker i nød.»

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *