Norske løpere oppnådde historiske resultater i Diamond League-konkurransen i Oslo

Jakobs Ingebrigtsens | Foto: Thomas Windestam / Diamond League AG

Norges Jákobs Ingebrigcens satte ny europeisk rekord på 1500 meter på Diamond League-stevnet i Oslo torsdag, mens landsmannen Kašten Varholm løp 400 meter hekk på ny Diamond League-fartsrekord.

Landsmannen Jakobs Ingebrigtsens, som tidligere oppnådde ny verdensrekord på tomila i Paris, satte ny europeisk rekord på 1500 meter – tre minutter 27,95 sekunder, som også er sesongens beste nye verdensrekord. Spanjolen Mahamed Katir ble nummer to (3:28,89), og amerikanske Jared Nuguse ble nummer tre med ny nordamerikansk rekord (3:29,02).

Diamond League-rekorden ble satt av Norges Kashtens Varholm, som fullførte 400 meter hekk på 46,52 sekunder, og satte også rekorden for sesongens raskeste løp i verden.

En Diamond League-rekord ble også brutt i kvinnenes 4×400 meter stafett, med det britiske laget til Keris Macaulay, Ama Pippi, Lavie Nielsen og Nicole Kendall som avsluttet på en tid på tre minutter 28,38 sekunder.

Etiopias Birke Hailom feirer suksess i langdistanseløpet, og setter ny verdensrekord for U-20, konkurranserekord og verdensbeste på fire minutter 17,13 sekunder.

Den heftigste kampen fant sted på 5000 meter, hvor kun bilderesultatene avgjorde vinneren, da begge utøverne oppnådde personlig rekord, konkurranserekord og verdens beste enkeltsesongresultat med tiden 12 minutter 41,73 sekunder. Etiopias Yomif Kejelcha vant, mens Ugandas Jacob Kiplimo ble nummer to.

På 400 meter hekk ble ny konkurranserekord og beste verdensresultat denne sesongen oppnådd av Femke Bola fra Nederland – 52,30 sekunder.

Den kenyanske atleten Beatrice Chebeta var i stand til å gjøre det samme, som klarte å sette ny personlig rekord på åtte minutter 25,01 sekunder, og ble den eneste kenyanske kvinnen som klatret på pallen på en avstand på 3000 meter. Andre ble Liliana Kasaita Rengeruk (8:25.90), tredje – Margaret Chelimo Kipkemboi (8:26.14).

På 100 meter ble seier med verdens beste resultat for sesongen, samt konkurranserekord på 10,75 sekunder, oppnådd av den ivorianske sprinteren Marie-José Tallou. Andreplass med en personlig rekord på 10,92 sekunder var den bahamanske løperen Antonika Stracken, mens den jamaicanske friidrettsutøveren Cherika Jackson, den britiske friidrettsutøveren Dina Esher-Smith og Darryl Neath også løp raskere enn 11 sekunder, og fullførte den to hundredels distansen raskere enn 11 sekunder.

Svenske Armands Duplantis vant stavspranget, og kom over en stang plassert i en høyde på seks meter og én centimeter. Tre hopp på 6,12 meters høyde ble mislykket, men andreplassen ble oppnådd av Kristofer Nilsen med en avstand på 5,91 meter.

Julimara Rojas fra Venezuela vant trippelhoppet med et hopp på 14,91 meter, og etterlot Leyanis Perez Hernandez fra Cuba med en ny personlig rekord på 14,87 meter og Marina Beh-Romanchuk fra Ukraina med 14,75 meter.

På en avstand på 200 meter vant amerikanske Erijon Knighton med ny konkurranserekord på 19,77 meter, og på 400 meter løp Veid van Niekerk fra DĀR – 44,38 sekunder.

Sveitseren Zimon Ehammer vant lengdehoppet med en avstand på 8,32 meter, og slo amerikanske Marky Dandy med seks centimeter og greske Miltiadis Tentoglu med 11 centimeter.

Denne sesongen skal det avholdes 15 runder i Diamond League, med finale i midten av september i den amerikanske byen Eugene.