Orknøyene ønsker å returnere til Norge etter et gap på 550 år / Artikkel

Orknøyrådet skal tirsdag debattere muligheten for en «alternativ regjeringsmodell», som inkluderer å gjenopprette den «nordlige forbindelsen».

Føl deg neglisjert

Lederen for rådet, James Stokan, uttalte at øyene var blitt neglisjert av den skotske regjeringen, som ligger 480 kilometer sør i Edinburgh, og av den britiske regjeringen, som er enda lenger unna – i London.

«På Orknøyene spør folk meg på gaten: «Når skal vi betale medgiften? Når vi kommer tilbake til Norge,

der øyboere har dype kulturelle bånd», sa Stokan i en samtale med den britiske allmennkringkasteren BBC, og la til at det var riktig tidspunkt å undersøke om dette var mulig.

Se med misunnelse

Orknøyene har lenge vært et fattig område avhengig av en uforutsigbar fiskeindustri. Men øyenes økonomi blomstret etter at store oljereserver ble oppdaget offshore på 1960-tallet.

Nå utvikler øyene med en befolkning på rundt 22 000 mennesker raskt vindenergiindustrien og turismen.

Men Stockan påpeker at Orknøyene fikk mindre støtte fra den skotske regjeringen enn Shetland eller Hebridene. Han understreket også at øygruppen har et akutt behov for nye ferger for å sikre trafikken mellom de mange øyene.

«Hver gang vi blir avvist. Vi blir bedt om å vente, vi blir bedt om å gjøre flere utredninger,» klaget lederen av Orknøyenes råd, og la til at øyboerne misunner kommunen i Norge, der det er en helt annen tilnærming til fjernt. distriktene.

Flere mulige stater

En rapport som fulgte med Stokans forslag foreslo å undersøke muligheten for å oppnå lik status med Færøyene, som ligger mellom Skottland og Island og er en autonom provins i Danmark.

Et annet alternativ er å oppnå status som ligner på britiske kronterritorier som Kanaløyene.

Rapporten erkjenner at eventuelle konstitusjonelle endringer er langt unna og sannsynligvis vil skje

det ville kreve vedtak fra det britiske og skotske parlamentet, samt en lokal folkeavstemning.

I mellomtiden har London og Edinburgh vært uenige i årevis om det skotske nasjonalistiske presset for skotsk uavhengighet.

Norge er stille, London er stille

I mellomtiden har Norge diplomatisk tatt avstand fra denne debatten.

«Dette er et spørsmål om Storbritannias interne grunnlov», svarte det norske utenriksdepartementet til AP og understreket at Oslo ikke har noen mening om saken.

På den annen side har London hastet for å kjøle ned Orknøyenes drømmer om en mulig tilnærming til Norge. Den britiske statsministeren Rishi Sunaks pressesekretær, Max Blaine, sa at det ikke var «ingen mekanisme» for å endre Orknøyenes status.

«Vi er fundamentalt sterkere som ett England. Vi har ingen planer om å endre det.»

Blaine pekte.

Den norske innflytelsen merkes fortsatt

Orknøyene, sammen med Shetlandsøyene lenger nord, var under norsk og dansk kontroll i århundrer, inntil de i 1472 ble presentert for kong James III av Skottland som en del av ekteskapsmedgiften til Margaret, datter av kongen av Norge og dronning. av Danmark.

Men for øyboere, som får se 5000 år gamle bygninger hver dag, er det helt nyere historie, sier Leslie Burgers, arkitekt og æreskonsul for Norge på Orknøyene.

Burger sa at det fortsatt er «sterke kulturelle og personlige bånd» mellom Norge og Orknøyene. For eksempel feires Norges Grunnlovsdag hvert år 17. mai i skjærgården med en parade.

Norsk innflytelse er tydelig fra stedsnavn og personnavn til St. Magnus som ble bygget på nordmenns tid.

I 2017 besøkte kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marita av Norge offisielt Orknøyene.

Skrivefeil?

Marker tekst og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmenter for retting til redaktøren!

Marker tekst og trykk Rapporter feil knappen for å sende tekstfragmenter for retting til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *